Xubuntu

Luku 4. Asetukset ja valinnat

Sisällys

Päävalikon mukauttaminen
Henkilökohtaiset tiedot
Ulkoasun mukauttaminen

Valinnat Xubuntun mukauttamiseen ovat rajattomat, alkaen työpöydän ulkoasusta päätyen alhaisen tason toiminnallisiin muutoksiin. Tämä luku käsittelee valikon mukauttamista mieleiseksesi, henkilökohtaisten tietojen päivitettynä pitämistä sekä työpöydän ulkoasun mukauttamista.

Päävalikon mukauttaminen

Helpoin ja kenties hyödyllisin muutos jonka voit tehdä päävalikolle on Suosikit-valikon mukauttaminen. Tehdäksesi muutoksia, etsi sovellus jonka haluat lisätä suosikkeihin, napsauta sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitse Lisää suosikkeihin. Voit lisätä kuvakkeen työpöydälle tai paneeliin samasta valikosta. Jos napsautat hiiren oikealla painikkeella jo Suosikit-valikossa olevia sovelluksia, voit poistaa ne suosikeista tai järjestää suosikkilistan. Voit järjestää Suosikit-valikon kohteita myös vetämällä ja pudottamalla niitä.

Jos et tiedä tarkalleen missä alavalikossa sovellus on listattu tai et tiedät sovelluksen nimeä, voit käyttää päävalikon hakutoimintoa. Kun avaat päävalikon, osoittimesi on valmiiksi sijoitettu hakukenttään eli voit alkaa kirjoittamaan heti. Päävalikko etsii hakutuloksia ohjelmien nimistä ja kuvauksista ja näyttää tulokset reaaliaikaisesti. Kun näet etsimäsi sovelluksen, voit suorittaa sen heti napsauttamalla sen kuvaketta tai siirtää sen haluamaasi sijaintiin.

Lisää valintoja päävalikon mukauttamiseen löydät kun napsautat päävalikon kuvaketta () hiiren oikealla painikkeella ja valitset Ominaisuudet. Tästä ikkunasta löydät välilehdet Ulkoasu, Toimintatapa ja Search Actions.

Lisätäksesi tiedostoja ja käynnistimiä jotka eivät näy päävalikossa, tarvitset toista työkalua. MenuLibre on edistyneempi työkalu valikon muokkaamiseen, jonka löydät valikosta AsetuksetValikkomuokkain tai napsauttamalla ja valitsemalla Muokkaa sovelluksia. Tällä sovelluksella voit luoda, piilottaa ja uudelleenjärjestää hakemistoja jotka on listattu päävalikon oikeassa sarakkeessa. Voit luoda näihin hakemistoihin sovelluskäynnistimiä ja mukauttaa niiden toimintaa käyttämällä tässä työkalussa olevia lukuisia valintoja. Tarkempaa tietoa ja ohjeita tämän työkalun käyttämisen löytyy MenuLibren dokumentaatiosta verkossa.

Henkilökohtaiset tiedot

Mugshot on kevyt työkalu henkilökohtaisten tietojen hallintaan, jolla voit helposti vaihtaa käyttäjätunnuksesi ja kaikkien tuettujen sovellusten profiilikuvaa ja tietoja.

Käynnistääksesi Mugshot-sovelluksen, mene valikkoon AsetuksetOmat tiedot.

Vaihtaaksesi profiilikuvaasi, napsauta kuvapainiketta ikkunan vasemmassa laidassa, valitse jokin annetuista vaihtoehdoista ja seuraa ohjeita.

[Huomaa]

Paketin gstreamer1.0-tools tulee olla asennettuna jotta Mugshot voi käyttää Kuvankaappaus kamerasta... -ominaisuutta.

Täytä tekstikentät asianmukaisilla tiedoilla ja napsauta Toteuta. Kun toteutat muutokset Pidgin ja/tai LibreOffice asennettuina, sinulta kysytään haluatko päivittää myös niiden asetukset.

[Varoitus]

Mikäli Etunimi ja Sukunimi -kentät poikkeavat nykyisistä tiedoista tiedostossa /etc/passwd, sinun pyydetään syöttämään salasanasi tietoturvan takia ja jotta henkilökohtaisiin ei-toivotut muutokset henkilökohtaisiin tietoihisi voitaisiin välttää.

Lue lisää Mugshotin virallisesta dokumentaatiosta.

Ulkoasun mukauttaminen

Mikäli haluat mukauttaa Xubuntu-järjestelmäsi ulkoasua, sinulla on useita vaihtoehtoja. Tässä muutamia vihjeitä alkuun pääsemiseen.

Taustakuvan vaihtaminen

Voit vaihtaa taustakuvasi helposti menemällä valikkoon AsetuksetTyöpöytä tai vaihtoehtoisesti napsauttamalla työpöytääsi hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Työpöydän asetukset.... Jos käytät useita työtiloja, voit valita että samaa taustakuvaa käytetään kaikilla työtiloilla, tai käyttää eri taustakuvaa jokaisella työtilalla poistamalla valinnan Käytä kaikilla työtiloilla ja siirtämällä ikkunan jokaiseen työtilaan erikseen ja valitsemalla eri taustakuvan.

Kun Työpöytä -ikkuna on auki, voit käyttää Tausta-välilehteä mukauttaaksesi taustakuvaasi ja sen asetuksia. Voit käyttää yhtä tai useampaa taustakuvaa, väriä tai väriyhdistelmää.

[Vihje]

Voit muuttaa sijaintia, josta Taustakuva työpöydälleni -ruudun kuvat ladataan muuttamalla Hakemisto: -valintaa. Valitse vaihtoehtoinen sijainti napsauttamalla tämän otsikon vieressä olevaa pudotusvalikkoa. Jos haluat lisätä yhden tai useampia kuvia tähän listaan, voit kopioida ne tai luoda niille symbolisen linkin hakemistoon /usr/share/xfce4/backdrops/ (vaatii ylläpitäjän käyttöoikeudet).

Jos valitset sijainnin jossa on useampia kuvia, voit valita vaihtoehdon, jolla taustakuvaa vaihdetaan tietyin väliajoin käyttäen kaikkia sijainnissa olevia kuvia. Valitse kohta Vaihda tausta ottaaksesi käyttöön taustakuvan automaattisen vaihtamisen. Tämän jälkeen voit valita valinnan viereisestä pudotusvalikosta aikavälin, jolla taustakuvaa vaihdetaan, joista viimeinen, aikajärjestyksessä, näyttää kuvat tiedostonimen mukaisessa järjestyksessä jaoteltuna tasaisesti koko päivän ajalle.

Xfdesktop tukee xineramaa ja useita näyttöjä. Kun useampi kuin yksi näyttö on liitetty, Tausta-välilehti näyttää asetukset aina sille näytölle, jolla ikkuna sijaitsee. Jokaisella näytöllä voi olla omat asetuksensa. Jos haluat vaihtaa muiden näyttöjen asetuksia, vedä ja pudota ikkuna sille näytölle, jonka asetuksia haluat muuttaa.

Jos haluat asettaa minkä tahansa omista kuvistasi taustakuvaksi, tämä on helpoin tapa:

  • Avaa Thunar ja siirry hakemistoon joka sisältää valitsemasi kuvan

  • Napsauta kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse Aseta taustakuvaksi avautuneesta valikosta

[Varo]

Useammilla näytöillä tämä vaihtaa vain aktiivisen näytön taustakuvaa. Vaihtaaksesi muiden näyttöjen taustakuvia, siirrä ikkuna jokaiseen näyttöön erikseen muuttaaksesi niiden taustakuvia.

Lue lisää Xfdesktopin virallisesta dokumentaatiosta.

Paneelien mukauttaminen

Mikäli et pidä paneelien oletusasetuksista, paneelien osien sijoittelu mukaan lukien, seuraa alla olevia ohjeita mukauttaaksesi paneelien asetuksia:

  • Napsauta paneelia hiiren oikealla painikkeella

  • Valitse avautuneesta valikosta PaneeliPaneelin asetukset

  • Näyttö-välilehdellä voit mukauttaa paneelin kokoa ja sijaintia. Mahdolliset valinnat sisältävät muun muassa:

    • Paneelin muuttaminen pystysuuntaiseksi

    • Paneelin siirtäminen näytön alareunaan poistamalla valinta Lukitse paneeli sekä vetämällä ja pudottamalla paneeli uuteen sijaintiin jommalla kummalla paneeliin ilmestyneellä vetimellä

    • Paneelin venyttäminen useamman näytön levyiseksi

  • Ulkoasu-välilehdellä voit määritellä valitun paneelin ulkoasun ja mukauttaa sen läpinäkyvyyttä

  • Kohteet-välilehdellä voit määritellä mitä paneelin osia valitussa paneelissa on ja muuttaa niiden järjestystä

  • Jos lisäät käynnistimen Kohteet -välilehdelle, voit tämän jälkeen muokata käynnistintä ajamaan minkä tahansa sovelluksen joka on asennettuna

Työpöytäteemojen vaihtaminen

Työpöytäteemoja on kolmea eri tyyppiä:

  • xfwm-teemat – päätä miltä ikkunoiden reunukset näyttävät. Vaihtaaksesi xfwm-teemasi, mene valikkoon AsetuksetIkkunamanager ja valitse Tyyli-välilehdellä uusi teema.

  • GTK-teemat – päätä miltä ikkunoiden sisältö näyttää. Vaihtaaksesi GTK-teemasi, mene valikkoon AsetuksetUlkoasu ja valitse Tyyli-välilehdellä uusi teema. Myös työkalu Teeman mukautus auttaa sinua mukauttamaan ikkunoiden sisällön ulkoasua.

  • Kuvaketeemat – päätä miltä kuvakkeesi näyttävät. Vaihtaaksesi kuvaketeemasi, mene valikkoon AsetuksetUlkoasu ja valitse Kuvakkeet-välilehdeltä uusi teema. Huomaa että kaikki kuvaketeemat eivät toimi hyvin tummien paneelien/ikkunoiden taustojen kanssa!

Mikäli oletuksena asennettuna oleva valikoima teema ei miellytä sinua, voit ladata ja asentaa uusia teemoja. Voit asentaa joitain teemoja Ubuntun pakettivarastoista. Lisää teemoja löytyy Internetistä, esimerkiksi osoitteesta Xfce-look.org.

Jos asennat uusia teemoja pakettivarastoista, niiden pitäisi olla automaattisesti saatavilla aiemmin mainituissa sovelluksissa. Jos lataat teeman joltain muulta sivustolta, sinun pitää asentaa teema ennen kuin se on näkyvillä. Tehdäksesi tämän, pura teeman paketti ja kopioi se johonkin alla luetelluista paikoista:

  • xfwm- ja GTK-teemat:

    • /home/käyttäjänimi/.themes/ (vain tämä käyttäjä)

    • /usr/share/themes/ (kaikki käyttäjät)

  • Kuvaketeemat:

    • /home/käyttäjänimi/.icons/ (vain tämä käyttäjä)

    • /usr/share/icons/ (kaikki käyttäjät)

[Huomaa]

Jos näitä hakemistoja ei ole olemassa, sinun tulee luoda ne ensin. Teemojen tai kuvakkeiden kopioiminen kaikkien käyttäjien käyttöön vaatii pääkäyttäjän oikeudet.

Työpöytätehosteiden muokkaaminen päältä pois kytkeminen

Vaikka Xubuntussa ei ole paljon työpöytätehosteita, Xfce:n komposoija on kytketty päälle oletuksena. Xubuntun oletustyöpöydällä komposoija piirtää varjoja ikkunoille ja tekee osittain läpinäkyvät paneelit mahdolliseksi. Jos sinulla on heikkotehoinen näytönohjain tai et pidä edellä mainituista tehosteista, voit kytkeä komposoijan pois päältä tai muokata sen asetuksia menemällä valikkoon AsetuksetIkkunamanagerin viritys ja muuttamalla Komposoija-välilehdellä asetuksia tai poistamalla valinnan Käytä näytön komposointia.