Sisällys
Tietokoneesi koostuu useista yhteen liitetyistä laitteista joita kutsutaan laitteistoksi.
Normaalisti Xubuntu asentaa laitteistosi automaattisesti, mutta on olemassa tilanteita joissa sinun täytyy tehdä muutoksia laitteiston asetuksiin itse. Tämä luku tarjoaa tietoa työkaluista joita voit käyttää laitteistosi asentamiseen.
Rajoitetut ajurit ovat ajureita laitteistollesi jotka eivät ole vapaasti saatavilla tai avointa lähdekoodia.
Useimpien laitteiden jotka on liitetty tietokoneesi tulisi toimia kunnollisesti Xubuntussa. Näillä laitteilla on todennäköisesti rajoittamattomat ajurit, mikä merkitsee että Xubuntun kehittäjät voivat muokata näitä ajureita ja korjata niiden ongelmia.
Joillain laitteistoilla ei ole rajoittamattomia ajureita, yleensä koska laitteiston valmistaja ei ole julkaissut laitteiston yksityiskohtia joilla kyseisen ajurin luominen olisi mahdollista. Näiden laitteiden toiminnallisuus voi olla rajoitettu tai ne eivät toimi lainkaan.
Jos rajoitettu ajuri on saatavilla tietylle laitteelle, voit asentaa sen saadaksesi laitteesi toimimaan kunnolla tai lisätääksesi laitteelle toiminnallisuutta. Esimerkiksi näytönohjaimen rajoitetun ajurin asentaminen voi tehdä edistyneiden visuaalisten tehosteiden käytön mahdolliseksi.
Jotkin tietokoneet eivät sisällä laitteita jotka voivat käyttää rajoitettuja ajureita, joko koska rajoittamattomat ajurit tukevat täydellisesti kaikkia laitteita tai koska rajoitettuja ajureita ei ole vielä saatavilla näille laitteille.
Jos rajoitettuja ajureita on saatavilla laitteistollesi ovat ne asennettavissa Ohjelmistot ja päivitykset -sovelluksesta:
Mene valikkoon → →
Sinut voidaan tarvittaessa pyytää syöttämään ylläpitäjän salasana.
Voit joutua käynnistämään tietokoneesi uudelleen jotta asennus voidaan viimeistellä.
Jos rajoitettu ajuri aiheuttaa ongelmia tai haluat muuten vain poistaa sen käytöstä, seuraa alla olevia ohjeita:
Mene valikkoon → →
Etsi ajuri jonka haluat poistaa käytöstä ja napsauta
-painiketta.Sinut pyydetään syöttämään salasanasi.
Voit joutua käynnistämään tietokoneesi uudelleen jotta asennuksen poistaminen voidaan viimeistellä. |
Yksinkertainen tapa tarkistaa vapaana oleva levytila on Thunar-tiedostonhallinnan käynnistäminen. Voit tehdä tämän usealla eri tavalla:
Mene valikkoon → →
Kaksoisnapsauta Tiedostojärjestelmä tai Kotikansio-kuvaketta työpöydälläsi
Napsauta kotikansiokuvaketta käynnistinpaneelissa
Tilapalkki ikkunan alareunassa näyttää nykyisen levyn vapaana olevan tilan. Jos sinulla useampia levyjä liitettyinä, voit napsauttaa niitä sivupaneelissa jonka jälkeen näet niillä olevan vapaan levytilan.
On olemassa useita yksinkertaisia tapoja vapauttaa lisää levytilaa:
Tyhjennä roskakorisi napsauttamalla Roskakori-kuvaketta työpöydällä tai käynnistinpaneelissa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla
.Poista sovelluspaketteja joita et enää tarvitse. Katso Ohjelmistojen poistaminen saadaksesi lisätietoja pakettien poistamisesta.
Poista tiedostoja joita et enää tarvitse. Voit asentaa GNOME Disk Usage Analyzer -sovelluksen Ohjelmistot-sovelluksella selvittääksesi mitkä tiedostot vievät eniten tilaa.
Ole varovainen, ettet poista tiedostoja, joita vielä tarvitset! |
Voit käyttää GParted (GNOME Partition Editor) -sovellusta osioidaksesi tallennuslaitteita. Asenna GParted Ohjelmistot-sovelluksesta ja sitten mene valikkoon → → käynnistääksesi osionhallinnan.
Ole varovainen muuttaessasi levyosioita, sillä on mahdollista että tietoja menetetään jos väärä osio poistetaan tai sitä muutetaan. |
Osioiden muuttaminen voi kestää jonkin aikaa. Älä oleta että GParted on jumiutunut tai kaatunut kokonaan kun se työskentelee. |
Jos sinun täytyy irrottaa asennetun järjestelmän osioita, sinun täytyy työskennellä live-CD/USB-tilassa tehdäksesi niin. |
Luodaksesi uuden osion valmiiksi osioituun laitteeseen sinun tulee ensin muuttaa olemassa olevan osion kokoa. Jos sinulla on vapaata tilaa vapaana, siirry suoraan kohtaan Uuden osion luominen. Muussa tapauksessa, noudata alla olevia ohjeita:
Valitse osioitava laite pudotusvalikosta pääikkunan oikeasta yläkulmasta
Lista osioista ilmestyy pääikkunaan. Valitse osio jonka kokoa haluat muuttaa. Valitse sen jälkeen valikosta
→Muuttaaksesi osion kokoa valitse
→ . Muuta kokoa tai siirrä -ikkuna näytetään. Voit käyttää Vapaata tilaa jälkeen (MiB) -kenttää valitaksesi kuinka paljon tilaa tyhjennetään tämän osion jälkeen, tai Vapaata tilaa ennen (MiB) -kenttää tyhjentääksesi tilaa ennen tätä osiota. Vaihtoehtoisesti voit käyttää liukuria määrittääksesi osion koon.Napsauta
Vahvistaaksesi muutokset, napsauta
→Luodaksesi uuden osion:
Valitse osioitava laite pudotusvalikosta pääikkunan oikeasta yläkulmasta
Lista osioista ilmestyy. Valitse osio, joka on varaamaton, napsauta sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitse
Valitse pudotusvalikosta toivomasi mukainen tiedostojärjestelmä.
Jos haluat, syötä osion nimi.
Napsauta
.Vahvistaaksesi muutokset, napsauta
→Alustaaksesi osion, toimi seuraavasti:
Valitse osioitava laite pudotusvalikosta pääikkunan oikeasta yläkulmasta
Lista osioista ilmestyy. Valitse osio jonka haluat alustaa ja mene valikkoon
→ .Valitse osio jonka haluat alustaa ja mene valikkoon
→ ja valitse haluamasi tiedostojärjestelmä listastaVahvistaaksesi muutokset, napsauta
→Kun liität siirrettävän taltion tietokoneeseesi, se täytyy liittää käyttöjärjestelmään jotta sen tiedostot ovat saatavilla.
Löytääksesi tietoa kuinka taltioita voi liittää ja irrottaa manuaalisesti ja/tai automaattisesti, katso mount command -sivu Ubuntun yhteisöwikistä.
Kun kopioit tiedostoja siirrettävälle taltiolle, niitä ei aina kirjoiteta laitteelle välittömästi. Sen sijaan ne sijoitetaan usein jonoon jotta ne voidaan tehokkuussyistä siirtää kaikki laitteelle yhdellä kerralla. Suorittaessasi komennon sync
voit pakottaa jonossa olevan tiedon kirjoittamisen siirrettäville taltioille. Jos poistat laitteen ennen kuin kaikki tiedostot on siirretty, voit menettää nämä tiedostot. Estääksesi tämän, sinun tulee aina irrottaa siirrettävä taltio ennen kuin poistat sen.
Voi haluta vaihtaa kannettavan tietokoneesi virransäästöasetuksia lisätäksesi sen akun käyttöikää ja säästääksesi energiaa.
Mene valikkoon → →
Muuta asetuksia
Asetukset tulevat voimaan välittömästi
Kun kannettavasi käytää akkuvirtaa, yksi suurimmista virrankuluttajista on näyttö. Näytön kirkkauden laskeminen voi parantaa akun käyttöaikaa huomattavasti; monissa kannettavissa voit tehdä tämän painamalla Fn+F7 (tai muuta vastaavaa näppäintä) useamman kerran. |
Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on kosketuslevy, jolla ohjataan hiiren kursoria. Kosketuslevyjen toiminnallisuutta voi vaihtaa monin eri tavoin; yleisimpiä kosketuslevyjen asetuksia voi muuttaa seuraavalla tavalla:
Mene valikkoon → →
Valitse Laite: -pudotusvalikosta kosketuslevysi.
Nyt voit vaihtaa kosketuslevyn asetuksia kuten haluat. Muutoksien tulisi olla käytössä välittömästi.
Jotkin kosketuslevyistä voidaan tunnistaa tavallisina hiirinä, vaikka ovatkin kosketuslevyjä. Tässä tapauksessa kosketuslevy ei ole valittavissa asetuksissa. Katso Touchpads-sivu Ubuntun yhteisötuen wikissä, jos haluat lisätietoja kosketuslevyistä. |
Säästääksesi virtaa, voit kytkeä tietokoneesi yhteen useista virransäästötiloista kun et käytä sitä:
Keskeytystila on kuin tietokoneen laittaminen nukkumaan. Tietokone on edelleen kytkettynä päälle ja kaikki työsi pidetään avonaisena, mutta tietokone käyttää paljon vähemmän virtaa. Voit herättää tietokoneen painamalla mitä tahansa näppäintä tai napsauttamalla hiirtä.
Lepotilassa tietokone on kytketty kokonaan pois päältä, mutta sen nykyinen tila on tallennettu (mukaan lukien kaikki avoimet työsi). Kun kytket tietokoneen päälle lepotilan jälkeen, kaikki työsi pitäisi palautua ennalleen kuten ne olivat ennen lepotilaa. Virtaa ei käytetä kun tietokone on lepotilassa.
Palauttaminen tarkoittaa sitä että tietokone palautetaan virransäästötilasta takaisin normaaliin toimintaan. Voit palauttaa tietokoneen keskeytystilasta painamalla mitä tahansa näppäintä tai napsauttamalla hiiren painikkeita. Voit palauttaa tietokoneen lepotilasta painamalla tietokoneesi virtapainiketta.
Huomaa että lepotila on oletuksena kytketty pois Xubuntussa eikä näy vaihtoehtona missään valikossa. Lepotilan käyttöön kytkeminen käsittelee komentokehotteelta suoritettavaa väliaikaista korjausta. |
Voit asettaa tietokoneesi virransäästötilaan napsauttamalla → ja sitten napsauttamalla haluamaasi painiketta.
Joillain tietokoneilla voi esiintyä ongelmia joihinkin virransäästötiloihin siirtymisessä. Paras tapa tarkistaa voiko tietokoneesi siirtyä tiettyyn virransäästötilaan on kokeilla siirtyä siihen ja tarkistaa toimiiko virransäästötila kuten odotettua. Tallenna aina tärkeät työsi ennen keskeytys- tai lepotilaan siirtymistä. |
Jotkin tietokoneet eivät pysty siirtymään keskeytys- tai virransäästötilaan oikein Xubuntun kanssa. Voit huomata joitain seuraavista ongelmista:
Tietokonetta ei sammuteta kun yrität siirtyä lepotilaan
Kun käynnistät tietokoneen uudelleen lepotilasta palautuessa, aiemmin auki olleet ohjelmat eivät palaudu.
Tietokone ei herää sen jälkeen kun olet siirtänyt sen keskeytystilaan.
Jotkin sovellukset tai laitteet lopettavat toimimasta oikein keskeytys- tai lepotilasta palautuessa.
Jos kärsit mistään luetelluista ongelmista, sinun tulisi lähettää bugiraportti Launchpad-palveluun. Nämä ongelmat voidaan toivottavasti korjata tulevissa Xubuntun versioissa. Jos laitteistosi ei toimi oikein palauduttuaan keskeytys- tai lepotilasta, käynnistä tietokoneesi uudelleen ja sen pitäisi palata normaaliin tilaan. Jos ohjelma ei toimi oikein, kokeile sen sulkemista ja uudelleen avaamista.
Varmista että tallennat kaikki työsi ennen kuin kokeilet onko sinulla keskeytys- tai lepotilaan liittyviä ongelmia. |
Jos haluat käyttää lepotilaa Xubuntussa, toimi seuraavasti:
Asenna pm-utils -paketti Ohjelmistot-sovelluksesta.
Syötä komentoriville seuraava komento: sudo pm-hibernate
Syötä salasanasi.
Palautuaksesi lepotilasta, paina virtapainiketta.
Tietokoneesi voi näyttää mustavalkoisia kuvioita juuri ennen kuin siirrän tietokoneesi lepotilaan. Tästä ei tarvitse yleensä huolestua ja se on vain tapa jolla jotkin näytönohjaimet vastaavat lepotilaan siirtymisen ensimmäisiin vaiheisiin. Jos tietokoneesi näyttää kuvioita pidemmän ajan, eikä sammu, voi sinulla olla ongelmia lepotilaan siirtymisen kanssa. Lisätietoja saat kohdasta Tietokoneeni ei siirry keskeytys- tai lepotilaan oikein.
Kun asennat Xubuntun, sinulle annetaan mahdollisuus valita näppäimistösi tyyppi ja kieli. Asennuksen pitäisi tunnistaa ja asentaa osoitinlaitteesi automaattisesti. Jos sinun täytyy tai haluat muuttaa näiden laitteiden asetuksia asennuksen jälkeen, voit tehdä niin menemällä valikkoon → → tai → → .
Valinnat hiirille ja kosketuslevyille sisältävät:
Painikkeiden järjestys
Osoittimen nopeus ja herkkyys
Kaksoisnapsautuksen herkkyys
Kohdistinteema
Joitain näppäimistön asetusvalintoja ovat:
Num Lock -näppäimen tilan muistaminen
Näppäintoiston nopeus ja viive
Kohdistimen vilkutusnopeus
Sovellusten pikanäppäimet
Näppäinkartta ja kieli
Jos käytät hiirtä kannettavalla jolla on myös kosketuslevy, voit vaihtaa niiden asetuksia erilleen valitsemalla asianmukaisen laitteen Laite-pudotusvalikosta Laitteet-välilehdellä. |